2012. június 29., péntek

Turmixok, gyógyteák, zöldség koktélok

EGÉSZSÉGES TURMIXOK

Az alábbi zöldség- és gyümölcslevek jól keverhetők egymással:
·         sárgarépa és brokkoli
·         fehérkáposzta és zeller
·         uborka és paradicsom
·         spenót és cékla
·         édeskömény és zöldpaprika
·         karfiol és alma
·         savanyúkáposzta és (birs)alma
·         szőlő és ananász
·         cseresznye és narancs
·         grépfrút és banán


NYÁRI GYÓGYTEÁK

·         Nyáron is kellemes szomjoltók lehetnek a gyógyteák - langyosan vagy hidegen -, hiszen kellemes savanykás vagy kesernyés aromájuk gyorsan csillapítja a szomjúságérzetet, ráadásul tele vannak ásványi sókkal is. Legjobb a tea, ha friss zöld levélből, virágból készül, s nyáron szinte minden kéznél van.
·         Csalán, nyírfalevél, zsálya-, meggylevél: a jól megmosott leveleket (1 literhez 2 maroknyi) forrázzuk le, 10 perc állás után kevés mézzel ízesítsük. Kitűnő vértisztító hatású.
·         Kamilla, pitypang, körömvirág, borsmenta: a fentihez hasonlóan készül. Kitűnő emésztés-javító, epeműködés-serkentő, gyulladás-csökkentő.
·         Petrezselyem, zeller, lestyán, pitypang: vér-tisztító, vízhajtó, szélhajtó.
·         Bodza-, hársfa-, nyírfalevél: elsősorban a bőr megtisztításában segít, de jó légút- és vértisztító is.
·         Rozmaring, borsmenta és kakukkfű: élénkítő, keringésaktiváló, görcsoldó, fertőtlenítő, légúttisztító.
·         Citromfű, orbáncfű, levendula: hangulatjavító, feszültségoldó, nyugtató


EXTRA TIPP

Salaktalanító nyári koktélok
·         Zöldséges koktél: 5 nagy sárgarépa, 1 nagy paradicsom, fél uborka, 3 zellergumó, 1 mokkáskanál tökmagolaj, 1 csipet gyömbér és fehér bors.
·         Gyümölcskoktél: 3 őszibarack, 2 nyári alma, 2 körte, 30 dkg málna, 30 dkg meggy, 1 kávéskanál méz.
·         Vegyes koktél: 3 vastag szelet ananász, 4 db retek, 1 maroknyi pitypanglevél, 10 csepp almaecet.
Elkészítés: A hozzávalókat alaposan megmossuk, megtisztítjuk, felaprítjuk, és gyümölcscentrifugán át kipréseljük a levét. Kissé lehűtjük, majd szénsavas ásványvízzel hígítva elfogyasztjuk több részre elosztva.


KÖNNYÛ ITALOK HÁZILAG

Répalé: két csésze frissen reszelt répa levét és 2 csésze szénsav nélküli ásványvizet keverjünk össze. Azonnal fogyasztható.
Almaital: két csésze cukor nélküli almalevet két csésze szénsavmentes ásványvízzel összekeverünk. Rendkívül frissítő hatású meleg napokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése